Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.
  Economia României a intrat în recesiune tehnică

  Distribuiţi
  Admin
  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 80
  Data de inscriere : 07/05/2009
  Varsta : 42

  Economia României a intrat în recesiune tehnică

  Mesaj  Admin la data de Dum Mai 24, 2009 9:03 pm

  PIB-ul României s-a contractat cu 6,4% în trimestrul unu din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru, potrivit INS, iar economia a intrat tehnic în recesiune. Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare. "Produsul intern brut s-a redus în trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008 cu 2,6% (date ajustate sezonier) şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2008 (date neajustate)", se arată în datele "semnal" (Flash) din comunicatul INS. Conform estimărilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, în trimestrele doi şi trei din 2008, PIB a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. Potrivit INS, în trimestrul patru din 2008 s-a înregistrat o reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul trei.
  Analiştii, surprinşi de evoluţia economiei
  Scăderea PIB-ului din primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a depăşit cu mult aşteptările analiştilor, care se aşteptau la o contracţie a economiei între 2% şi 4,1%. În trimestrul patru din 2008, economia a avansat cu 2,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. ''Noi ne aşteptam la o scădere cu 2,5% în primul trimestru faţă de trimestrul patru, dar contracţia de 6,4% a depăşit cu mult prognozele noastre. Chiar dacă datele indicau o scădere, totuşi nu ne aşteptam la o contracţie atât de mare a economiei. Această scădere va conduce, probabil, la o relaxare a politicii monetare, iar de aici se va ajunge la o depreciere a leului'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Vlad Muscalu, economist ING Bank. Muscalu ne-a menţionat că ING îşi va revizui în scădere estimările pentru sfârşitul anului, în urma datelor publicate de INS, ceea ce indică faptul că vom avea în continuare o cădere majoră a economiei.
  Pe de altă parte, Dragoş Cabat ne-a declarat că era de aşteptat o asemenea cădere a economiei, şi că surprinderea pieţei vine ca urmare a declaraţiilor optimiste din ultimele zile a guvernatorului, dar şi a analiştilor.
  ''Era normal să avem o asemenea scădere, este mare, dar era de aşteptat. Poate această surprindere vine şi în urma mesajelor foarte optimiste din partea guvernatorului BNR, dar şi a unor analişti. Era clar că economia va cădea, şi ca urmare a acestei scăderi economia românească a intrat în recesiune tehnică'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Cabat, preşedintele CFA România.
  Agricultura nu ne mai poate salva

   Acum este: Mier Ian 23, 2019 3:19 am