Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.




  Romanii sunt multumiti in strainatate

  Distribuiţi
  Admin
  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 80
  Data de inscriere : 07/05/2009
  Varsta : 42

  Romanii sunt multumiti in strainatate

  Mesaj  Admin la data de Dum Mai 24, 2009 8:56 pm

  " Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca migreaza aproximativ 10.000 de romani pe an, ceea ce nu este ingrijorator. Important este numarul de migranti care decid sa ramana acolo sau sa isi prelungeasca perioada de sedere“, a explicat sociologul Dumitru Sandu.
  Multi dintre romanii plecati la munca in strainatate decid sa isi prelungeasca perioada de sedere sau chiar sa se stabileasca acolo, multumiti de calitatea superioara a vietii. In ciuda lucrurilor care se credeau pana acum, migrantii romani nu sunt ingrijorati pentru cei lasati acasa. Numai 2 la suta din ei spun ca relatiile cu partenerul sau cu copilul s-au inrautatit. Mai mult, aproape un sfert declara ca aceste relatii s-au imbunatatit.
  „Romania are o problema aparte in ceea ce priveste migratia si avem foarte putine tari care sa ne serveasca drept model. Suntem o tara relativ saraca si nu avem niciun vecin bogat, iar politicile de migratie difera fata de situatia in care migratia se face intre tari vecine. De exemplu, migratia in Italia implica costuri mai mici decat cea in Spania“, a explicat sociologul Dumitru Sandu. In acest moment sunt vitale elemente de politici de migratie. Costurile lucrului in strainatate trebuie reduse. Cu cat oamenii pleaca mai usor si pe cale oficiala, cu atat mai mult se reduc sansele sa ramana acolo. Migratia ar trebui sa ia locul navetismului sat-oras. In ceea ce priveste banii pe care migrantii ii trimit in tara, trebuie sa avem un sistem bancar flexibil, care sa ajunga pana in cele mai indepartate sate si sa reducem taxele pentru transferul de bani. Un alt element important este implicarea asociatiilor romanilor din strainatate in luarea deciziilor si elaborarea politicilor. Ele stiu cel mai bine problemele si necesitatile migrantilor“, a declarat prof. dr. Dumitru Sandu. Sociologul a mai adaugat ca avem nevoie de diplomatie activa la Bruxelles, care sa faciliteze adoptarea unor directive favorabile migrantilor romani. De asemenea, Romania are nevoie de un centru de cercetare pe probleme de migratie si dezvoltare, care sa aiba cercetatori si in afara tarii, pe ruta migrantilor, pentru o imagine mai reala a problemelor.

   Acum este: Mier Ian 23, 2019 2:46 am