Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.
  Sarkozy i-a oferit lui Basescu ajutorul Frantei pentru cea de a doua centrala nucleara

  Distribuiţi
  avatar
  Roberto

  Numarul mesajelor : 6
  Data de inscriere : 08/05/2009
  Varsta : 42
  Localizare : Italia

  Sarkozy i-a oferit lui Basescu ajutorul Frantei pentru cea de a doua centrala nucleara

  Mesaj  Roberto la data de Mar Mai 19, 2009 7:03 pm

  Seful statului francez Nicolas Sarkozy i-a propus luni presedintelui Traian Basescu ajutorul Frantei pentru proiectul celei de a doua centrale nucleare, a anuntat Palatul Elysée, intr-un comunicat citat de AFP.  In cadrul unui dejun de lucru, seful statului francez i-a oferit omologului sau roman "cooperarea Frantei, experienta sa si cea a companiilor sale" pentru construirea noii centrale, pe care Bucurestiul vrea sa o finalizeze in jurul anului 2020.

  Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015.

  Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.

  Basescu a confirmat, in cadrul intrevederii cu Sarkozy, ca Romania va alege o "tehnologie europena" pentru acest proiect, potrivit comunicatului Palatului Elysée. Franta si Romania au semnat in februarie 2008, cu ocazia unei vizite a presedintelui francez, un "parteneriat strategic", reaminteste AFP.

  Pe langa eventuala cooperare nucleara, cei doi lideri au discutat pe larg despre "necesitatea ca Europa sa se doteze cu o politica energetica veritabila", in special pentru a negocia din pozitie de forta cu Rusia, principalul sau furnizor de gaz, a adaugat partea franceza.

  Sarkozy si Basescu au discutat si despre alte teme europene si despre criza economica. Presedintele Basescu a inceput luni o vizita de doua zile in Franta. Seful statului a fost primit la Elysée cu onoruri militare ale Garzii Republicane, dar fara covor rosu, chiar daca acest "detaliu" de protocol a fost mentionat in programul oficial al vizitei. Basescu a fost asteptat de Nicolas Sarkozy, care l-a primit zambind, cei doi oficiali intrand impreuna la dejunul de lucru oferit de presedintele Frantei.

  Din delegatia romana care participa la intalnirea cu Sarkozy fac parte ministrul de externe, Cristian Diaconescu, ministrul economiei, Adriean Videanu, ministrul tTransporturilor, Radu Berceanu, ministrul turismului, Elena Udrea, precum si ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconsky, si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul.

  La inceputul vizitei in Franta, Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele Adunarii Nationale, Bernard Accoyer. Presedintele Traian Basescu a declarat luni, inaintea plecarii in vizita oficiala in Franta, ca unul dintre obiectivele vizitei il constituie consolidarea Parteneriatului strategic semnat anul trecut, la Bucuresti, si va avea intalniri cu omologul sau Nicolas Sarkozy si cu premierul François Fillon.

  Traian Basescu a spus ca va fi o vizita cu un pronuntat caracter de lucru, care va avea ca element central dejunul de lucru, precum si un program separat pentru ministrii din delegatie. "In timpul vizitei, ministrii care ma insotesc vor avea si momente de program separat pe domeniile lor de activitate", a spus presedintele.

  Potrivit Administratiei prezidentiale, programul vizitei cuprinde si intrevederi ale presedintelui Traian Basescu cu Angel Gurria, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. De asemenea, seful statului va participa la un forum de afaceri organizat de federatia patronatului francez, MEDEF, si se va intalni cu membri ai comunitatii romane din Franta.

  In cea de-a doua zi a vizitei oficiale, presedintele Traian Basescu va vizita centrala nuclearelectrica de la Flamanville

  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 80
  Data de inscriere : 07/05/2009
  Varsta : 42

  Băsescu, primit cu onoruri militare la Palatul Elysee

  Mesaj  Admin la data de Mar Mai 19, 2009 7:11 pm  Şeful statului român a fost întâmpinat în curtea Palatului de către Sarkozy, care, după ce s-au salutat, l-a bătut amical pe umăr şi l-a invitat înăuntru.

  Traian Băsescu este însoţit la Palatul Elysee de miniştrii Turismului, Elena Udrea, Externelor, Cristian Diaconescu, Economiei, Adriean Videanu şi Transporturilor, Radu Berceanu, dar şi de ambasadorul român la Paris Teodor Baconschi, precum şi de ambasadorul Franţei la la Bucureşti, Henri Paul.

  Traian Băsescu s-a mai întâlnit, luni, cu Bernard Accoyer, preşedintele Adunării Naţionale şi urmează în cursul zilei să aibă o întrevedere cu premierul Francois Fillon.

  De asemenea, Traian Băsescu mai are programată luni seară, la Ambasada României, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa.

  Obiectivul deplasării în Franţa este consolidarea parteriatului strategic

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, înainte de a pleca spre Paris, că vizita oficială în Franţa "are ca element central un dejun de lucru", menţionând că miniştrii care îl însoţesc "vor avea şi momente de program separat" şi că nu vor exista declaraţii de presă.

  Băsescu a menţionat că obiectivul deplasării în Franţa este consolidarea parteriatului strategic al României cu această ţară.

  Preşedintele a spus că vizita va avea "un caracter pronunţat de lucru", elementul central fiind un dejun de lucru.

  "Miniştrii care mă însoţesc vor avea şi momente de program separat pe domeniile lor de activitate", a spus Băsescu, menţionând că pe parcursul vizitei în Franţa nu vor exista declaraţii de presă.

  "Următoarea declaraţie de presă va fi la aterizare la Bucureşti", a spus Băsescu.


   Acum este: Mar Dec 18, 2018 11:00 pm