Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.
  Diaspora romaneasca

  Distribuiţi
  crislaw2001
  crislaw2001
  Moderator
  Moderator

  Numarul mesajelor : 27
  Data de inscriere : 12/05/2009
  Varsta : 44
  Localizare : Canada

  Diaspora romaneasca

  Mesaj  crislaw2001 la data de Mar Mai 19, 2009 1:57 pm

  De cativa ani se scrie mult in presa despre diaspora romaneasca, chiar daca doar cateva publicatii au sectuni speciale dedicate: HotNews, Gandul, Adevarul (“Romani in Italia” si “Romani in Spania”), Jurnalul National, Catavencu si agentia de presa Rompres.

  Vorbitorii de limba romana, care locuiesc in afara teritoriului actual al Statului roman sunt cel mai adesea asociati cu ‘’diaspora romaneasca’’. Grupuri semnificative de origine romana sunt astazi in Europa de vest (cu precadere in Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Franta, Irlanda), Israel si in America de Nord. Un grup in continua crestere este cel de la “Antipozi” (Australia si Noua Zeelanda).

  Diaspora romaneasca are de multe ori o problema de imagine in tara adoptiva. In Italia exista impresia ca imigrantii romani au adus infractionalitate, cersetorie si maghernite.

  In Romania se vorbeste de "capsunari" (si in media si de catre politicieni): “capsunarii se intorc in vacanta, in tara, in luna iulie” sau “capsunarii contribuie cu x miliarde de euro la bugetul de stat”. Din Romania inca nu a disparut mentalitatea "salam cu soia", sau cel putin nu de peste tot: "romanii din strainatate sunt lasi ca au plecat si drept urmare nu au nici un drept sa se implice la nivel intern", “romanii din strainatate ar trebui sa fie multumiti ca le e bine acolo unde sunt”. Chiar aşa?

  Voi ce opinie aveti?

   Acum este: Mier Ian 23, 2019 2:47 am