Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.
  Manastirile Romaniei

  Distribuiţi
  Admin
  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 80
  Data de inscriere : 07/05/2009
  Varsta : 42

  Manastirile Romaniei

  Mesaj  Admin la data de Mar Mai 19, 2009 12:36 pm

  Situat la raspantia dintre Vest si Est, meleagul Romanesc a rezistat numeroaselor invazii de-a lungul secolelor si a constituit un camp de lupta pentru trei mari imperii: Habsburgic, Turc si Rus. De-a lungul timpurilor agitate marcate de ambitia marilor imperii, localnicii si-au gasit refugiu si salvare la adapostul manastirilor si bisericilor ridicate in ciuda vicisitudinilor istoriei.

  Manastirile din Valahia - in sudul Romaniei - evoca faptele voievozilor ce au luptat cu vitejie impotriva Otomanilor, iar manastirile din nordul Moldovei, Bucovina, au supravietuit de-a lungul timpului pentru a ne prezenta prin frescele lor legendele secolelor XV - XVIII. Pentru contributia lor la inbogatirea artei universale au primit titlul de monumente UNESCO.

  Manastirea Putna (Judetul Suceava) a fost construita in locul in care, cu secole in urma, a cazut sageata trimisa de catre Stefan cel Mare si Sfant. Construitra intre 1466 si 1470, Putna a reprezentat un important centru de cultura medievala. A adunat laolalta eruditi, caligrafi, miniaturisti si autori ai mai multor opere cu deosebita valoare istorica, literara si artistica. Putna a contribuit la perfectionarea broderiei Moldovenesti si, implicit, la desavarsirea unui stil unitar adaptat in elementele decorative de pictura, gravura si sculptura ale compozitiei.

  Manastirea Voronet (Judetul Suceava) este probabil cel mai reusit exemplu de arhitectura si pictura Moldoveneasca. Denumita si "Capela Sixtina" a Estului, manastirea a fost ridicata in 1488 tot de catre Stefan cel Mare si Sfant. Frescele sale se dezvaluie precum un tablou viu colorat ale carui nuante par a fi imprumutate din natura. Faima Voronetului este datorata in special picturilor exterioare (secolul 16), realizate pe un inimitabil fond albastru cunoscut in toata lumea ca 'albastru de Voronet'. Lumina zilei ofera acestor culori si mai ales acestei nuante de albastru o frumusete particulara ce a devenit in prezent o expresie ce defineste o specifica culoare Romaneasca. Expuse vanturilor si ploilor, calite de ger, aceste picturi si-au pastrat splendoarea pentru mai multe sute de ani.

  Manastirea Moldovita (Judetul Suceava), un lacas religios construit de de voievodul Petru Rares in 1532, constituie un alt exemplu impresionant al talentului ce defineste pictura exterioara in Moldova. Pe fatada de sud, sunt prezente cele doua teme favorite ale artistilor din vremea lui Petru Rares: rugaciunea pentru cei morti si copacul lui Ieseu. Cea mai spectaculoasa fresca este considerata insa aceea care infatiseaza caderea Constantinopolelui.

  Manastirea Sucevita (Judetul Suceava) a fost ultima manastire cu fresce ridicata in Bucovina. Lacasul a fost infiintat de de episcopul mitropolit Gheorghe Movila in 1584 pe locul unei mai vechi biserici din lemn ridicata in secolul XV, iar temele picturilor sunt inspirate de istoria bisericii ortodoxe si cea a culturii Romanesti si Grecesti. Culoarea predominanta este verdele.

  Manastirea Arbore (Judetul Suceava) a fost construita in anul 1503 si impresioneaza si in zilele noastre prin prospetimea culorilor si perfectiunea picturilor. Cele mai frumoase picturi sunt cele de pe fatada vestica. Aici sunt pictate scene din Geneza si Vietile sfintilor. Caracterele vii, cu obraji rosii si haine foarte elegante, au gratia unei balerine si un mers vioi.

  Manastirea Cozia (Judetul Valcea). Localizata la 23 km departare de Ramnicu Valcea si la aproximativ 170 km de Bucuresti, manastirea Cozia este cea mai frumoasa mostenire a voievodului Mircea cel Batran. Ridicata in 1388, ea pastreaza inca marca Arhitecturii din Valahia cu influente bizantine. Muzeul manastirii adaposteste colectii de icoane, monede si carti.

  Manastirea Govora (Judetul Valcea) se afla la 17 km de Ramnicu Valcea si la 165 km de Bucuresti. Prima biserica, construita la inceputul secolului XV de catre Vlad Dracul (tatal lui Vlad Tepes), a fost restaurata si extinsa in mai multe randuri pana in secolul X. Mai tarziu, in 1710, voievodul Constantin Brancoveanu a decorat interiorul cu picturi in stilul care ii poarta numele.

  Manastirea Arnota (Judetul Valcea). Legenda spune ca voievodul Matei Basarab s-a hotarat sa construiasca aceasta manastire pe locul casei in care el a gasit gazduire in vremuri de restriste, atunci cand era urmarit de Turci. Astazi, Manastirea Arnota este unul dintre cele mai pretioase monumente, faimos pentru stilul sau arhitectural, sclupturi si picturi.

  Manastirea Curtea de Arges (Judetul Arges) a fost fondata de catre Neagoe Basarab (1512 - 1517). Legenda spune ca intr-o zi Neagoe Basarab calarea pe pamanturile Valahiei cautand un loc pentru a construi cea mai frumoasa biserica din lume. Cand a ajuns la Curtea de Arges, voievodul l-a rugat pe mesterul Manole si alti sapte zidari sa inceapa lucrul. Ei au inceput sa lucreze insa tot ce construiau ziua se darama peste noapte. Pentru a scapa de acest blestem au decis sa sacrifice prima fiinta care urma sa vina dimineata. Prima care a venit s-a intamplat sa fie chiar sotia mesterului Manole.

  O alta manastire-monument din Oltenia este Manastirea Tismana (1377), construita pe o stanca la 36 km de Targu-Jiu. In Valahia, puteti vizita printre altele: Manastirea Antim (1715) si Manastirea Cernica (1607), amadoua situate in Bucuresti; Manastirea Dealu, construita de Radu cel Mare intre 1495 si 1508 la Targoviste, unul dintre cele mai importante monumente romanesti de arhitectura medievala; si Manastirea Crasna (1824), situata la 120 km nord de Bucuresti, in localitatea Schiulesti. In Banat, puteti admira Manastirea Hodos-Bodrog, atestata documentar pentru prima data in 1177 si Manastirea Munar a carei varsta nu a putut fi determinata exact fiind mentionata pentru prima oara in secolele 11-15. In Transilvania, vizitatorul poate vedea Manastirea Sambata (la Fagaras, langa Brasov) fondata in 1696 de domnitorul Constantin Brancoveanu.  Manastirea Voronet  Manastirea Sucevita


  Manastirea Govora

   Acum este: Mier Ian 23, 2019 3:06 am