Romania Online

Welcome to Romania Online – Forum romanesc pentru diaspora romana, discutii, afaceri, emigrare, matrimoniale.

Daca doriti promovarea unui eveniment in comunitatile de romani, va putem publica un mesaj in paginile Romania Online in mod GRATUIT.

Echipa romaniaonline.forumz.ro cauta persoane interesate sa devina moderatori.
  Castele si palate din Romania

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 80
  Data de inscriere : 07/05/2009
  Varsta : 42

  Castele si palate din Romania

  Mesaj  Admin la data de Mar Mai 19, 2009 12:28 pm

  Stilul baroc, renascentist si gotic, arta Nouveau, rococo si Brancovenesc sunt stilurile arhitecturale ale castelelor si palatelor romanesti, care se combina intr-o diversitate superba. Un amestec de imagini si legende, aceste castele si palate evidentiaza povestea secolelor 12-20 si ne amintesc ca Romania a fost intotdeauna locul unde inovatia si pragmatismul caracteristic al Vestului intalneste traditionalismul si stralucirea somptuoasa a Estului.

  Castelul Peles este principalul punct de atractie al statiunii Sinaia (120 km de Bucuresti) inca din jurul secolului al 19-lea. Edificiul a fost construit in 1873 din ordinul lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen - rege al Romaniei din anul 1866 - si intruneste o combinatie a stilurilor Scolii Germane si neo-renascentiste. Castelul are 160 de camere, toate fiind decorate intr-un mod luxos cu piele si lemn ce provine de la cele mai rare specii de arbori. Sala Armurilor, Sala de primire, Sala Concertelor si bineinteles Dormitorul Regal sunt renumite. Castelul Peles servea ca loc de refugiu pentru majoritatea monarhilor romani - Carol I, care a decedat in 1914, regele Ferdinand si regina Maria.

  Faima castelului Bran se datoreaza farmecului unic si al mitului Bram Stoker, creat in jurul lui Dracula. Probele documentare ale castelului dateaza din 1377. Adevarata fortareata situata la aproximativ 25 km de Brasov, este alcatuita din pereti din piatra iar coridoarele sunt inguste, avand forma de labirint, cu colturi ascunse si camere secrete. In 1920, Regina Maria, nepoata Reginei Victoria din Marea Britanie a transformat castelul intr-o frumoasa resedinta de vara. Legenda spune ca inima Reginei Maria pastrata intr-o cutie de argint a fost descoperita intr-o nisa a cladirii...

  Castelul Corvinesti si-a castigat statutul prin faimoasele monumente ale artei medievale din sud-estul Europei, cu mult timp in urma. Construit in secolul al 13-lea pe marginea unei stanci, trecutul castelului este asociat cu familia Corvinesti, care il castigase cu mult timp in urma. Iancu de Hunedoara, un personaj renumit pentru bataliile sale cu otomanii, care mai tarziu a devenit printul Transilvaniei si print regent al Ungariei, a restaurat fortareata (1446-1453) si a transformat-o intr-un palat. Cele 50 de camere, multe dintre acestea decorate cu fresce, donjonul invincibil si galeriile spatioase cu ornamente din lemn si piatra sunt unele din atractiile castelului.

  Castelul Brukenthal din Sibiu a fost construit la sfarsitul secolului al 18-lea din ordinul baronului Sammuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, Mecena scrisorilor si artelor la acea vreme. Astazi, edificiul in stil baroc domneste in partea vestica a marii piete din Sibiu si gazduieste operele unor renumiti artisti ca Rubens, Van Dyck , Frans Synder si Geodaens, o valoroasa colectie de argintarie purtand semnatura unui mare maestru al secolului al 16-lea, Sebastian Hann, obiecte religioase si poze din Sibiul antic.

  Curtea Veche este situata langa Dambovita, raul care curge prin "inima" Bucurestului, si este un vestigiu al Curtii construit in timpul domniei lui Vlad Tepes (secolul al 15-lea), conducatorul Valahiei. Constantin Brancoveanu (1688-1714) si Stefan Cantacuzino (1714-1715) au innobilat cladirea prin construirea coloanelor din piatra, treptelor din marmura si ornamentelor valoroase. Astazi, singurele lucruri care ne amintesc de splendoarea acelor timpuri vechi sunt vestigiile descoperita in anul 1958.

  Palatul Cotroceni din Bucuresti isi are originile in anul 1888 cand mostenitorul printului Ferdinand a inceput constructia acestei cladiri. Combinand stilul ecleziastic francez cu cel neo-clasic, palatul isi dezvaluie maretia inca de la intrare prin scarile impunatoare. Camera de zi in stil neo-renascentist si biblioteca regelui sunt decorate dupa stilul lui Henry II, dormitorul reginei restaurat dupa modelul lui Tudor iar micul salon norvegian impresioneaza prin maretie si bun gust.

  Palatul Regal din Bucuresti. Acest palat cu 5 etaje, localizat pe Calea Victoriei, este inconjurat de cladiri istorice ca Biserica Kretzulescu, Ateneul Roman, Biblioteca universitara centrala si Hotelul Athenee Palace-Hilton. Construit intre anii 1927 si 1937 dupa schitele arhitectului roman D. Niculescu, edificiul poarta marca stilului neo-clasic. In anul 1948, dupa abolirea monarhiei, palatul a devenit resedinta Muzeului National de Arta.

  Palatul Parlamentului din Bucuresti este cea mai mare cladire, a doua ca marime in lume dupa Pentagon si a fost construit intre 1984 si 1989 din ordinul presedintelui de la vremea respectiva, Nicolae Ceausescu. Cladirea sa avea nevoie de demolarea a un sfert din centrul istoric al Bucurestiului si a dat nastere la numeroase proteste la nivel international. In prezent Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa din Europa, cu o zona interioara de 265000 de metri patrati. Fiecare sala are o dimensiune cuprinsa intre 300 si 500 de metri patrati.

   Acum este: Mar Dec 18, 2018 11:05 pm